Ο Μητροπολίτης που «πήρε» τα πορτοφόλια των Εφοπλιστών
Συνέντευξη στον Δημήτρη Ριζούλη, 03.44
Ένας Μητροπολίτης πηγαινοέρχεται όλο και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες μεταξύ Κυκλάδων και Πειραιά.
Είναι από τους νεότερους της Ιεραρχίας, ακούραστος, πρωτοποριακός, μετρημένος, απλός και ιδιαίτερα αγαπητός στους πιστούς.
Πρόκειται για τον μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, που κατάφερε να υλοποιήσει μια φιλόδοξη εκστρατεία φιλανθρωπίας, συστρατεύοντας υπέρ των φτωχών όλο τον πλούσιο εφοπλιστικό κόσμο του πρώτου λιμανιού της χώρας.
«Τα προβλήματα δυστυχώς είναι πολλά και προσπαθούμε να τα καταγράφουμε και στα δώδεκα νησιά που ανήκουν στη μητρόπολη, (Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Άνδρος, Κέα, Μήλος, Σέριφος, Σίφνος, Κίμωλος, Κύθνος, Σίκινος και Φολέγανδρος) δηλώνει στην κυριακάτικη δημοκρατία ο κ. Δωρόθεος και προσθέτει ότι «συστήσαμε ένα γενικό φιλόπτωχο ταμείο και με έναν έρανο αγάπης που πραγματοποιούμε κάθε καλοκαίρι, με τη συμβολή των ενοριών και των μονών, αλλά και διάφορες άλλες δωρεές (που ευτυχώς ακόμα υπάρχουν) μπορούμε να ασκούμε ένα ευρύ φιλανθρωπικό έργο».
Προσφορά αγάπης
Η μητρόπολη έχει δωρίσει σε σχολεία κλιματιστικά μηχανήματα για να υπάρχει παντού θέρμανση, φωτοτυπικά μηχανήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διάφορα άλλα απαραίτητα είδη.
Το ίδιο έκανε και στα γηροκομεία όπου συνεισφέρει στις δαπάνες θέρμανσης.
Επίσης, πληρώνει το ενοίκιο σε πολλούς φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και προέρχονται από φτωχές οικογένειες.
Με τον ίδιο τρόπο βοηθάει μαθητές με οικονομικά προβλήματα, καλύπτοντας όσες περισσότερες ανάγκες μπορεί (βιβλία, φροντιστήρια κ.λπ.).
Μεγάλο βάρος δίνει στη στήριξη των τριτέκνων και των πολυτέκνων που σηκώνουν τεράστια βάρη, ειδικά στην εποχή της ισοπέδωσης του Μνημονίου.
Ο κ. Δωρόθεος στέκεται κυρίως στη δυσκολία αντιμετώπισης των καθημερινών αναγκών που έχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι και αναφέρει τα εξής:
«Δυστυχώς πολλαπλασιάζονται όσοι δεν έχουν χρήματα για το ενοίκιο, τα φάρμακά τους, τους λογαριασμούς (ειδικά της ΔΕΗ) και της δόσεις των δανείων. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και βοηθάμε στο μέτρο του δυνατού και ανάλογα με την περίπτωση».
Η μητρόπολη, εκτός από τα χρήματα που δίνει, παρεμβαίνει και στους αρμόδιους φορείς, αναζητώντας λύση για όσους της χτυπούν την πόρτα.
«Παρεμβαίνουμε σε υπηρεσίες γιατί πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τη γνώση να το κάνουν ή δεν έχουν δυνατότητα να πετύχουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Έτσι με παρέμβασή μας έχουν διακανονιστεί χρέη πολλών σε εφορίες και τράπεζες. Προκαταβάλουμε εμείς ένα ποσό και δίνουμε τις πρώτες δόσεις, έτσι ώστε οι οικογένειες αυτές σιγά σιγά να ορθοποδήσουν και να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα οικονομικά τους. Αυτό γίνεται και για επιχειρήσει που βοηθάμε (όσο μπορούμε) προκειμένου να σωθούν και να μην κλείσουν».
Όσο για την αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών, ο σεβασμιότατος επισημαίνει:
«Έχουμε θετική κατάληξη τις περισσότερες περιπτώσεις. Σώθηκαν σπίτια και περιουσίες ακόμα και την τελευταία στιγμή».
Το συμπέρασμα
Ο κ. Δωρόθεος ακτινογραφεί το πρόβλημα της κρίσης και φτάνει σ' ένα σημαντικό συμπέρασμα.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα», λέει, «το αντιμετωπίζουν τα μεγάλα νησιά. Στα μικρότερα τα προβλήματα σχεδόν εξαφανίζονται. Τελικά, οι άνθρωποι που έμειναν πιστοί στα παραδοσιακά επαγγέλματα και στη γη των πατέρων τους, όσοι δεν την πούλησαν ούτε την εγκατέλειψαν και συνέχισαν να την ποτίζουν με τον ιδρώτα του προσώπου τους, τώρα, σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, απολαμβάνουν "χρυσούς" καρπούς».
Ο κ. Δωρόθεος μιλά επίσης με μεγάλο καμάρι για τον ξενώνα που έχει δημιουργήσει με το όνομα «Το σπίτι του ταξιδιώτη».
Πρόκειται για έναν χώρο όπου φιλοξενούνται δωρεάν οι συνοδοί ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Σύρου και έρχονται από τα γειτονικά νησιά.
Είναι ένα σημαντικής αξίας οίκημα που ενώ ορισμένοι μας προέτρεπαν να νοικιάσουμε για να έχουμε έσοδα, εμείς προτιμήσαμε να το προσφέρουμε δωρεάν σε ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας» λέει ο σεβασμιότατος.
Η εκστρατεία
Τον Νοέμβριο ο μητροπολίτης Σύρου ξεκίνησε μια νέα φιλόδοξη εκστρατεία αγάπης με τίτλο «Είμαστε μια οικογένεια».
Κατάφερε να κινητοποιήσει τους πάντες και κυρίως τους πιο πλούσιους σε μια πανστρατιά καταπολέμησης της φτώχειας.
Μεγάλοι σύμμαχοι του οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματίες. Απευθύνθηκε στην αφρόκρεμα του κόσμου της ναυτιλίας και δεν εισέπραξε ούτε μια άρνηση!
Οργανώθηκε έτσι ένα δίκτυο που προσφέρει φαγητό σε 220 φτωχές οικογένειες σε όλα τα νησιά.
«Όταν άρχισε να φουντώνει η κρίση, σκεφτήκαμε τι μπορούμε να κάνουμε. Λόγω της διασποράς των 12 νησιών, έπρεπε η βοήθεια να φτάσει σε όλους και όχι μόνο στα μεγάλα νησιά. Έτσι αποφασίσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν να στέλνουμε τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη», αναφέρει ο κ. Δωρόθεος και προσθέτει ότι ως προς τη συνέχεια του σχεδίου του:
«Τότε προστρέξαμε σε μεγάλους εφοπλιστές και επιχειρηματίες και βρήκαμε όλες της πόρτες ανοιχτές. Ζητήσαμε τις περισσότερες περιπτώσεις προϊόντα από την τροφοδοσία των πλοίων και ανταποκρίθηκαν οι πάντες. Άλλοι προσέφεραν χρήματα, ενώ από κανέναν δεν ζητήσαμε μεγάλα ποσά. Η συνεργασία αυτή μάλιστα δεν είναι περιστασιακή, αλλά έχουν δεσμευτεί να μας στηρίζουν για μια τριετία».
Το εντυπωσιακότερο όμως όλων είναι αυτό που συνέβη αμέσως μετά και περιγράφει ο κ. Δωρόθεος.
«Αφού ξεκινήσαμε και έγινε γνωστή η πρωτοβουλία μας, ήρθαν και μας βρήκαν επιχειρηματίες από την Αθήνα και την τοπική κοινωνία, προσφέροντας βοήθεια. Ακολούθησε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, που με δική της πρωτοβουλία μας έστειλε μια πολύ μεγάλη ποσότητα τροφίμων, χάρη στην οποία πολλοί φτωχοί συνάνθρωποι μας έκαναν χαρούμενα Χριστούγεννα».
Οι ευεργέτες
Ο κ. Δωρόθεος καταλήγει λέγοντας για τους εφοπλιστές και τους επιχειρηματίες που τον βοηθούν:
«Τους ευχαριστώ όλους θερμά, ξέρω ότι δεν θέλουν να πω τα ονόματά τους και θα τηρήσω αυτή τη δέσμευση» και προσθέτει: «Υπάρχουν ακόμα ευεργέτες στις μέρες μας, αρκεί να πειστούν ότι η προσφορά τους πιάνει τόπο και υπάρχει τιμιότητα.»
«Οι πολιτικοί οφείλουν μια συγγνώμη στον λαό»
Από τις εξαγγελίες των πολιτικών που άκουσα με αφορμή το νέο έτος δεν εισέπραξα την εντύπωση ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, θα είναι μεγάλη ευλογία έστω να μη χειροτερέψουν υποστηρίζει προβληματισμένος ο κ. Δωρόθεος.
Όσο για τις ευθύνες όσων έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, ο σεβασμιότατος λέει: «θα περίμενα να έχουν ομολογήσει και να έχουν ζητήσει έστω μια συγγνώμη από τον λαό. Κανείς δεν τον είχε προειδοποιήσει για όσα θα έρχονταν. Ο λαός εύκολα κατευθύνεται από τους "καθοδηγητές γνώμης".
Όσο για την Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι οι ιεράρχες αγωνιζόμαστε να ανακουφίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τον λαό και να τον στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Ασκείται από την Εκκλησία παντού ένα τεράστιο έργο. Οι άνθρωποι ας μην απελπίζονται. Αυτός ο τόπος δεν θα χαθεί.
Να μη σκύψουμε το κεφάλι, να μη χάσουμε το θάρρος μας, να μην απογοητευτούμε, γιατί ακόμα κι αν ματώνουμε σήμερα, τελικά θα τα καταφέρουμε.
Όσο για την Εκκλησία, ό,τι κι αν συμβεί, ποτέ δεν θα εγκαταλείψει αυτόν τον λαό».
Ρομφαια