Ολοι έχουμε βρεθεί στη θέση να μας πιέζει η μαμά να φάμε φακές γιατί έχουν σίδηρο. Ολοι αποφεύγουμε τις μπανάνες γιατί παχαίνουν. Σε όλους είπαν ότι ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Ολοι τα έχουμε ακούσει όλα. Ισχύουν;
1. Οι φακές είναι το όσπριο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Όμως σε όλα τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, ο σίδηρος αυτός δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό. Ο μη αιμικός σίδηρος ή αλλιώς φυτικός σίδηρος απορροφάται σε ποσοστό μικρότερο από 10% σε αντίθεση με τον αιμικό ή ζωικό σίδηρο (βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και στα παράγωγά του) που απορροφάται σε ποσοστό άνω του 20%. Η κατανάλωση οσπρίων παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό, όμως δεν τα καταναλώνουμε για το σίδηρο που περιέχουν.
2. Ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πιο πέρα. Δεν αρκεί ένα μήλο, δηλαδή ένα φρούτο την ημέρα. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι η διατροφή μας θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 3 φρούτα καθημερινά, ώστε να παίρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες τους.
3. Το γκρέιπφρουτ «καίει» το λίπος. Είναι μεγάλος και επικίνδυνος μύθος. Το γεγονός ότι το γκρέιπφρουτ είναι όξινο τρόφιμο δε σημαίνει ότι «καίει» το λίπος. Με αυτή τη λογική, τότε το λεμόνι, το πορτοκάλι και γενικότερα όλα τα εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να καίνε το λίπος. Η καύση του λίπους ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός δεν έχει επαρκή ενέργεια για να καλύψεις ανάγκες του. Με άλλα λόγια, αν του παρέχουμε λιγότερη ενέργεια (μέσω της τροφής) από όση χρειάζεται, τότε ο οργανισμός θα κινητοποιήσει τις αποθήκες λίπους για να συμπληρώσει την απαραίτητη ενέργεια.
4. Οι μπανάνες παχαίνουν. Είναι μύθος, κανένα φρούτο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παχυντικό». Η μπανάνα μας παρέχει τη διπλάσια ενέργεια σε σχέση με ένα μικρό μήλο (120 έναντι 60 περίπου θερμίδων) και αυτό οφείλεται στο ότι η μπανάνα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με όλα τα άλλα φρούτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παχαίνει. Αντίθετα, είναι το πιο πλούσιο σε κάλιο φρούτο και συστήνεται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, αφού το κάλιο είναι ο κύριος ανταγωνιστής του νατρίου (αλατιού).
5. Μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, αβοκάντο. Υπάρχουν σε αφθονία αυτή την εποχή, δίνουν ευεργετικές βιταμίνες και μια πολύ καλή αφορμή για να διατηρήσουμε σταθερό βάρος.
6. Εντέλει, δεν υπάρχουν «μυστικά», υπάρχει μόνο ένα μυστικό: τρώτε λιγότερο, τρώτε μικρές ποσότητες. Η εγκράτεια δίνει ευεξία καθώς και η απουσία λίπους στις τροφές.
7. Καταναλώστε τροφές όπως αβοκάντο, ανανά, μπανάνα, δαμάσκηνα, ντομάτες, γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα αμύγδαλα, σουσάμι, ταχίνι, πουλερικά, αυγά. Αποτελούν πηγές σεροτονίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας και την ικανότητά μας να σταματήσουμε το φαγητό.
defencenet